Eero Heinonen

Slug: WORKOUT_Joensuu Status: Assigned Publication: WSJ Daily Se

Eero Heinosen (s. 1950) ura alkoi ensimmäisellä palkinnolla valtakunnallisessa Maj Lind -kilpailussa 1966. Hän opiskeli yksityisesti Astrid Joutsenon johdolla, Turun musiikkiopistossa Tarmo Huovisen johdolla sekä Dmitri Bashkirovin johdolla Moskovan Tshaikovski-konservatoriossa. Vuoden 1974 kansainvälisessä Tshaikovski-kilpailussa hän oli finalisti.

Heinosen ohjelmisto käsittää mm. Mozartin koko pianokonserttotuotannon, jonka hän esitti Okko Kamun ja Helsingin kamariorkesterin kanssa 1980-luvulla. Mozartin konserttoja hän on esittänyt myös mm. Stockholm Sinfoniettan, Luzern Festival Stringsin, Moskovan Kamariorkesterin, Franz Liszt Chamber Orchestran sekä Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Hän on esiintynyt useiden Euroopan orkesterien solistina ja soittaa kotimaassaan mm. Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Lahden kaupunginorkesterin kanssa. Heinonen on pitänyt omia soolokonsertteja Suomen lisäksi mm. Tukholman Berwald-salissa, Pietarin Filharmoniassa, Tokion Casals Hallissa ja Lontoon Wigmore Hallissa sekä lukuisilla kansainvälisillä musiikkijuhlilla. Solistina ja kamarimuusikkona hän on esiintynyt mm. Edinburghin, Luzernin, Krakovan, Pietarin ja Georgian festivaaleilla sekä kotimaan musiikkijuhlilla mm. Helsingin juhlaviikoilla, Naantalissa, Kuhmossa, Riihimäellä ja Turussa. Kamarimuusikkona ja lied-pianistina hänen kumppaneitaan ovat olleet mm. Miriam Fried, Elisabet Bathiashvili, Liana Isakadze, Arto Noras, Martti Talvela, Tom Krause sekä Peter Schreier.

Heinonen on levyttänyt BIS-, Finlandia- ja Ondine-levymerkeille ja tehnyt lukemattomia radionauhoituksia Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2000 julkaistu Sibeliuksen pianomusiikin kokonaislevytys on saanut paljon kansainvälistä huomiota. Vuodesta 1977 Heinonen on opettanut Sibelius-Akatemiassa, jossa hän nykyisin toimii dosenttina. Hän pitää säännöllisesti myös mestarikursseja kansainvälisillä musiikkijuhlilla ja musiikkioppilaitoksissa Skandinavian maissa.

Heinonen on palkittu tanskalaisella Sonning -stipendillä 1979, Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla 1999 ja Hämeenlinnan Sibelius-seuran mitalilla 2000. Vuonna 2010 Eero Heinoselle myönnettiin professorin arvonimi.

Eero Heinonen on kuluvana vuonna soittanut soolokonsertteja mm. Espoon Sellosalissa, Külbingenissä Saksassa sekä Århusin kansainvälisillä pianofestivaaleilla sekä esiintynyt Klaus Mäkelän johtaman Saimaa Sinfoniettan solistina.