Kalle Toivio

KalleToivio

New Yorkissa asuva pianisti- ja urkuri, Kalle Toivio saavutti vuoden 2016 American Guild of Organists’n urkuimprovisointikilpaissa 3. palkinnon. Kalle Toivio on pitänyt useita resitaaleja Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa. Merkittävimpiä näistä ovat olleet urkuresitaali Central Lutheran Church Downtown Minneapolisissa keväällä 2016, jossa Toivio improvisoi neliosaisen urkusinfonian, sekä Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlakonsertti St. John the Divinen katedraalissa New Yorkissa vuonna 2015. Tämä resitaali oli osa kauden 2015-2016 Great Music in Great Space Great Organ Recital Series-konserttisarjaa. Muita merkittäviä konsertteja ovat olleet mm. resitaalit Carnegie Hallissa, sekä Chikagossa suorana radioitu Myra Hess Memorial Concert Series-resitaali. Ennen muuttamistaan Yhdysvaltoihin Kalle Toivio esiintyi useita kertoja Mäntän musiikkijuhlilla niiden perustamisesta vuodesta 1999 lähtien.

Kalle Toivio on myös monipuolinen kamarimuusikko ja on tehnyt yhteistyötä mm. sisarensa, sellotaiteilija Seeli Toivion kanssa ja on konsertoinut yhdessä mm. sopraano Sharon Harmsin ja sopraano Olga Heikkilän kanssa.

Kalle Toivio toimii monipuolisen konserttiuransa lisäksi myös erilaisten konserttitapahtumien tuottajana. Hän järjesti mm. harmonikkataiteilija Veli Kujalan ja säveltäjä Sampo Haapamäen Yhdysvaltain debyyttikonsertit New Yorkissa. Kalle Toivio yhdessä Leland Hochin kanssa oli mukana järjestämässä ja tuottamassa Einojuhani Rautavaaran Vigilian ensimmäistä kokonaisesitysta Yhdysvalloissa Kent Tritlen johdolla New Yorkissa.

Keväällä 2015 Kalle Toivio perusti American Guild of Organists:n suomalaisen jaoston, Finland Chapter AGO:n, jonka varapuheenjohtajana hän myös toimii. Kalle Toivio on myös aktiivinen kirkkomuusikko. Hän on toiminut mm. New Yorkin suomalaisen seurakunnan kanttorina, sekä Christ Church Bay Ridgen urkurina ennen nimitystään  Church Notre Damen urkuriksi ja musiikinjohtajaksi syksyllä 2014. Syksystä 2015 Kalle Toivio on toiminut Manhattan School of Music Precollegen urkujensoiton opettajana.

Kalle Toivio on suorittanut Sibelius-Akatemiassa musiikin maisterin tutkinnon pianomusiikin koulutusohjelmasta, sekä ylemmän kanttorin tutkinnon valmistuen musiikin maisteriksi myös Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmästä. Sibelius-Akatemiassa hänen opettajiansa olivat mm. Hui-Ying Liu-Tawaststjerna ja Matti Raekallio ja Ville Urponen urkujensoitossa. Urkuimprovisointia ja liturgista musiikkia Kalle Toivio opiskeli Sibelius-Akatemiassa mm. Juhani Haapasalon, Timo Kiiskisen ja Pekka Suikkasen johdolla. Toivio jatkaa edelleen pianonsoiton opintojaan Nina Svetlanovan johdolla.

Yhdysvaltoihin muuttonsa jälkeen Kalle Toivio opiskeli urkujensoittoa ja urkuimprovisointia yli seitsemän vuoden ajan McNeil Robinsonin (1943–2015) johdolla Manhattan School of Music:ssa. Maisterinopintojensa päätteeksi Kalle Toiviolle myönnettiin Bronson Ragan-palkinto. Keväällä 2017 Kalle Toivio valmistuu Manhattan Schoolista musiikin tohtoriksi. Hänen tutkielmansa aiheena on Antonio Vivaldin konserttojen urkusovitukset.