Andreas Haefliger

Andreas Haefliger (s. 1962) on tullut tunnetuksi muusikkona, jonka koko olemus kielii syvällisestä kehon ja mielen yhteydestä. Lapsuudenperheessä musiikki oli aina läsnä ja konsertissa käyminen kuului tavanomaisiin ajanvietteisiin. Legendaarisen sveitsiläistenorin Ernst Haefligerin poikana hän istui joka pääsiäinen kuuntelemassa Bachin Matteus-passiota neljävuotiaasta lähtien. Andreas on verrannut kasvuympäristöään suutarin verstaaseen, jossa materiaalien kaikki ominaisuudet ovat juurtuneet tietoisuuteen ja sitä kautta myös omiin konsertteihin.

New Yorkin Juilliardissa opiskellut Haefliger on tehnyt näyttävän uran niin konsertto- kuin resitaalipianistina. Hän on 90-luvun alusta lähtien esiintynyt kaikissa Amerikan ja Euroopan suurissa orkestereissa useaan kertaan. Hän soittaa Dieter Ammannin pianokonserton Helsingin lisäksi Lontoossa, Bostonissa, Wienissä, Münchenissä ja Taipeissa sekä levyttää konserton Helsingin kaupunginorkesterin kanssa.

Haefliger on vuosien ajan harjoittanut kung fulla tietoista kehonhallintaa, oikeaoppista hengitystekniikkaa ja räjähtävyyttä. Heittäytymällä liikkeisiin täysillä hän räjäyttää lukkoja ja jännityksiä myös mielessään. ”Soittaessa jokainen ajatus tulee salamannopeasti, ja kehon on pystyttävä reagoimaan niihin samalla nopeudella. Kung fu -elokuvissa näyttelijät lentävät ilmassa, mutta sitä kung fu ei opeta. Se opettaa mielikuvituksesi lentämään, ja silloin mikään ei ole mahdotonta”, Haefliger on sanonut BBC:lle.

andreashaefliger.com