Marc-André Hamelin

Marc-André Hamelin tunnetaan maailmanlaajuisesti pianistina, jossa yhdistyy kaikenkattava muusikkous ja ainutlaatuinen soittotekninen taituruus. Hän on yhtä lailla kotonaan soittaessaan perusohjelmiston kulmakiviä kuin löytöretkeillessään harvinaisen piano-ohjelmiston parissa. 

Hamelinin levytykset ja konsertit ovat tehneet tunnetuksi harvoin kuultuja pianomusiikin helmiä 1800-luvulta nykypäivään, ja hänen ennakkoluulottomat ohjelmistovalintansa ovat olleet tärkeä kimmoke esimerkiksi Mäntän Musiikkijuhlien perustamiselle.

Kuluvalla kaudella Hamelinin kiertueohjelmaan kuuluvat konsertit mm. New Yorkin Carnegie Hallin Keyboeard Virtuoso -sarjassa, Montrealissa, Seattlessa, Berliinissä Firenzessä, Salzburgissa, Lontoon Wigmore Hallissa, Istanbulissa ja Mäntässä. Hän esiintyy myös BBC Scottish Symphony Orchestran, Los Angeles Philharmonic Orchestran, Filharmonie Stuttgartin ja Moskovan valtiollisen orkesterin sekä Vancouverin, Cincinnatin ja Oregonin sinfoniaorkesterien solistina. Lisäksi hän tekee Euroopan- kiertueen Amsterdam Sinfoniettan kanssa.

Vuonna 2017 hän toimi tuomarina Van Cliburn -pianokilpailussa, jossa kilpailun 30 osallistujaa esittivät Hamelinin teoksen ‘Toccata on L’Homme armé’. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kilpailun tilausteoksen säveltäjä toimi myös kilpailun tuomaristossa. Vaikka Hamelin on ensisijaisesti konsertoiva pianisti, hän on säveltänyt musiikkia koko uransa ajan, ja Edition Peters -kustantamo on julkaissut suurimman osan hänen sävellyksistään.

Marc-André Hamelin levyttää eksklusiivisopimuksella Hyperion Records -levymerkille. Hänen viimeisimpiä levytyksiään ovat Schubert-levy, joka sisältää säveltäjän B-duurisonaatin ja neljä impromptua, merkkipaaluna pidetty levytys Leif Ove Andsnesin kanssa Stravinskyn Kevätuhrista ja Konsertosta kahdelle pianolle ja orkesterille, Morton Feldmanin For Bunita Marcus, sekä Medtnerin Pianokonserton nro 2 ja Rahmaninovin pianokonserton nro 3 levytykset London Philharmonic Orchestran kanssa Vladimir Jurowskin johdolla.

Hamelin on palkittu 2014 saksalaisella ECHO Klassik Instrumentalist of the Year -palkinnolla ja Diapason- ja Classica -musiikkilehtien vuoden levy -palkinnolla Ferruccio Busonin myöhäistä pianotuotantoa esittelevästä kolmen levyn sarjasta. Hänen omia etydejään sisältävä levy, Hamelin: Études, joka oli hänen yhdeksäs Grammy-ehdokkaana ollut julkaisunsa, sai myös Preis der Deutschen Schallplattenkritik -järjestön korkeimman palkinnon. Sama järjestö on myöntänyt Hamelinille myös elämäntyöpalkinnon.

Marc-André Hamelin asuu Bostonin seudulla vaimonsa, Cathy Fullerin kanssa. Montrealilaissyntyiselle Hamelinille on myönnetty useita arvonimiä kuten Officer of the Order of Canada, Chevalier de l’Ordre du Québec, ja Member of the Royal Society of Canada.

Hamelinista voi lukea lisää hänen kotisivuiltaan.