Avanti!

Esa-Pekka Salosen, Olli Pohjolan ja Jukka-Pekka Sarasteen aloitteesta vuonna 1983 syntynyt Avanti! perustettiin ravistelemaan totuttuja käytäntöjä. Syyt olivat syvästi musiikillisia:

”Kamariorkesteri Avantin perustamiseen vaikutti pääasiassa kaksi seikkaa: toisaalta tarve mahdollisimman korkealaatuiseen yhteismusisointiin innostuneiden ja taitavien muusikoiden kesken, toisaalta tietoisuus siitä, että Suomessa tarvitaan kokoonpanoltaan joustavaa ennakkoluulotonta yhtyettä esittämään sitä ohjelmistoa, joka muutoin jää soittamatta. On olemassa runsaasti suurenmoista musiikkia, jonka esityskokoonpano ei vastaa standardisoituja yhtyetyyppejä. Siksi Avanti! muuttaa muotoaan konsertista toiseen. Lähtökohta on teos, itse musiikki, ei instituutio. Avanti! ei ole erikoistunut mihinkään tyyliin tai aikakauteen, vaan pyrkii ohjelmistollaan kattamaan musiikkia mahdollisimman laajalta aikaväliltä tuntien vastuuta myös oman aikamme musiikin tunnetuksi tekemisestä.”

Avanti! on vastannut hyvin asettamaansa haasteeseen. Avanti! on kasvattanut muusikoita, säveltäjiä ja konsertinjärjestäjiä vastaamaan muuttuvan ajan tarpeisiin, myös monet keskeiset uudet pyrkimykset ja virtaukset ovat kanavoituneet Suomeen Avantin kautta. Orkesterin merkitystä suomalaiselle nykymusiikille ei voi vähätellä: 1900-luvun lopun vuosirenkaisiin jää joukoittain Avantin näköistä, innostunutta, virtuoosista ja ennakkoluulotonta musiikkia.

Avantista on epäilemättä kehittynyt instituutio, mutta edelleen se toimii alkuperäistä ideologiaansa noudattaen. Taiteellisen johtajansa, klarinettitaiteilija Kari Kriikun johdolla orkesteri tuottaa rutiinista poikkeavia ohjelmakokonaisuuksia konserttisarjassaan pääkaupungissa.

Porvoon Suvisoitto, Avantin vuosittainen kesäfestivaali, on eräänlainen poikkileikkaus Avantin toimenkuvasta. Vuodesta 1986 asti järjestetyn festivaalin monipuolinen tarjonta koostuu yli kymmenestä varsinaisesta konsertista Porvoossa ja sen lähiympäristössä sekä oheistapahtumista kaduilla ja toreilla yhteistyössä paikallisten verkostojen kanssa. Suvisoiton ohjelmasta vastaa vuosittain vaihtuva taiteellinen suunnittelija tai teemasäveltäjä. Vuosien varrella tässä roolissa on nähty mm. Hans-Werner Henze, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho, Nico Muhly ja Lotta Wennäkoski.

Avanti! on ahkerimpia suomalaisen musiikin lähettiläitä ulkomailla. Vuosittaisilla vierailuillaan maamme rajojen ulkopuolelle Avantilla on pääsääntöisesti viemisinään täysin kotimaista ohjelmaa monipuolisina kokonaisuuksina, taidemusiikista tangoon.

Avanti! tarjoaa musiikkia avarakatseisille ja vie kuulijansa rohkeisiin valintoihin: aiemmin tuttu vaikuttaa tuoreelta ja uudelta, uusi pian tutulta. Avanti! liikkuu vapaasti eri aikakausissa ja tyylilajeissa, erilaisina kokoonpanoina ja tinkimättömästi laatua vaalien.