Eteenpäin! Avanti!

2.8. klo 18.00

Koskelan koulukeskuksen liikuntasali*

38/29 €

* Huomaa muuttunut konserttipaikka

 

Säveltäjä Tapani Länsiön uusi pianokonsertto vasemmalle kädelle ja kamariorkesterille kantaesitetään Mäntän Musiikkijuhlien ja Kamariorkesteri Avantin taiteellisena yhteistuotantona. Teos on sävelletty pianotaiteilija Akiko Sigfridssonin muistolle (1971–2017).

Alkusysäyksen vasemman käden konserton säveltämiselle Länsiö sai kuultuaan Saksassa pianoprofessorina toimivan suomalaispianisti Henri Sigfridssonin menettäneen soittokykynsä oikeasta kädestään. Sävellysprosessistä tuli Länsiön mukaan poikkeuksellisen intensiivinen ja tunnepitoinen.

– Ryhdyin vimmaisesti suunnittelemaan – tältä se siis tuntuu kun musiikki valtaa mielen ja vaatii löytää muodon ja soinnin. Kun Henriä vielä samaan aikaan kohtasi musertava perhetragedia, en halunnut piilottaa tuskan ja ikävän sävyjä, tähän musiikkiin välttämättä halunneita kerronnallisia ilmeitä.Tässä teoksessa ilmeisiä ovat aika jyrkätkin leikkaukset kepeän ja tumman, lyyrisen ja dramaattisen, ilakoivan ja synkistyvän tai mekaanisen ja liihottelevan välillä ovat. Jos lyhyesti tiivistäisin tuntojani tämän teoksen äärellä voisin kuvitella musiikin soivan niitä elämän vaiheita kun elämä suistuu vireestään, Tapani Länsiö kertoo.

Kun Mäntän Musiikkijuhlat päätti tilata teoksen, kokoonpanoksi muotoutui jouset, lyömäsoittimia ja trumpetti. Noin kahdekymmenen hengen kokoonpano on sopivan kokoinen esityspaikaksi suunniteltuun Vilppulan kirkkoon.

Tämä kokoonpano on intiimimpi kuin iso sinfoniaorkesteri. Se muodostaa maailman, elämää, joka pianoa ja pianistia ympäröi, säveltäjä kertoo.

Väliaika alkaa noin klo 18.35
Konsertti päättyy noin klo 19.30

Tiedote 7.7.2021

Mäntän Musiikkijuhlien avajaiskonsertin paikka vaihtuu

Mäntän Musiikkijuhlien avajaiskonsertti 2.8.2021 järjestetään ennakkotiedoista poiketen Koskelan koulukeskuksen liikuntasalissa Mäntän keskustassa. Konsertti oli tarkoitus järjestää alun perin Vilppulan kirkossa. Esityspaikan vaihtamisella varmistetaan mahdollisuus järjestää riittävät turvavälit sekä orkesterille että yleisölle.

– Totesimme, että 20-henkisen orkesterin välillä tarvitaan myös riittävät turvavälit ja siihen oli välttämätöntä löytää tarpeeksi iso tila. Haluamme ottaa kaikki mahdolliset asiat koronaturvallisuudessa huomioon voidaksemme taata sekä esiintyjille että kuulijoille mahdollisimman miellyttävän ja turvallisen festivaalikokemuksen. Olemme myös rajoittaneet yleisömäärän kaikissa konserteissamme noin puoleen tavallisen vuoden määrästä, toiminnanjohtaja Anni Pokki kertoo.

Konsertissa esiintyy kamariorkesteri Avanti! johtajanaan kapellimestari Lauri Ahokas ja solistinaan pianotaiteilija Henri Sigfridsson. Konsertissa kuullaan mm. Tapani Länsiön pianokonserton kantaesitys.

Koskelan koulukeskuksen liikuntasalia on käytetty orkesterikonserttiin viimeksi Radion Sinfoniaorkesterin vieraillessa Mänttä-Vilppulassa joulukuussa 2014.

Konserttiohjelma

Charles Ives: The Unanswered Question
Edvard Grieg: Fra Holbergs Tid
Tapani Länsiö: Pianokonsertto vasemmalle kädelle ja kamariorkesterille