Gabriela Montero

Gabriela Montero

Gabriela Montero @ Anders Brogaard

Venezuelassa syntynyt Gabriela Montero soitti konserttodebyyttinsä 8-vuotiaana Caracasissa. Sieltä hän jatkoi opintojaan Yhdysvaltoihin ja lopulta Royal Academy of Musiciin Lontooseen. 

Arvosteluja ja artikkeleita Monterosta leimaavat toistuvat maininnat poikkeuksellisesta lahjakkuudesta ja suoranaisesta neroudesta pianismin saralla. Pianovirtuoosina häneltä löytyy teräksistä iskuvoimaa ja höyhenenkeveitä sävyjä, tulkitsijana häntä kuvaillaan sekä temperamenttisen räiskähteleväksi että vangitsevan herkäksi. Monteron lahjat yltävät myös uuden luomiseen, sillä hän kuuluu aikamme kärkinimiin improvisoijana. Montero debytoi säveltäjänä vuonna 2011, minkä jälkeen hän on säveltänyt ja kantaesittänyt pianokonserttonsa op. 1 lisänimeltään “Latinalaisamerikkalainen”.

Esiintyvänä taiteilijana Montero on äärimmäisen kysytty; hän kiertänyt kaikki ikonisimmat konserttilavat ja esiintynyt kymmenien merkittävien sinfoniaorkesterien solistina niin Euroopassa, Amerikan mantereilla, Aasiassa kuin Australiassakin. Montero on lisäksi Orchid Classic -merkin levyttävä artisti, joka on palkittu albumeistaan useilla palkinnoilla, mm. Grammyllä. Hänen diskografiansa sisältää mm. Rahmaninovin ja Ravelin pianokonsertot, Bachia improvisaation kera, Scriabinia Granadosin, Ginasteran ja Fallan seurassa sekä tietenkin hänen omia sävellyksiään. 

Montero on käyttänyt maailmantähden julkisuuttaan ihmisoikeuksien puolestapuhumiseen kansainvälisillä foorumeilla, mistä Amnesty International palkitsi hänet arvonimellä vuonna 2015. Gabriela Montero esiintyi pianistina presidentti Barack Obaman virkaanasettajaisissa vuonna 2008 Yo-Yo Man ja Itzhak Perlmanin kanssa.