Hyppää pääsisältöön

Paul Lewis

Paul Lewis

Paul Lewis @Kaupo Kikkas

Paul Lewisia on usein tituleerattu erääksi aikamme merkittävimmistä pianisteista. Erityisesti Lewisin levytykset Beethovenin ja Schubertin keskeisistä pianosävellyksistä ovat vakiinnuttaneet hänen asemansa Keski-Eurooppalaisen taidemusiikin johtavana tulkitsijana niin yleisön kuin kriitikoidenkin silmissä. “Mikäli kaikista nykyisten ja menneiden mestareiden Beethovenin sonaattien kokonaislevytyksistä olisi suositeltava yhtä, olisi se Paul Lewisin levytys” on New York Timesin Anthony Tommasini on todennut. Paul Lewisin diskografia sisältää Beethovenin ja Schubertin teosten lisäksi myös mm. Lisztin h-mollisonaatin ja muita myöhäisteoksia, Brahmsin d-mollikonserton ja Robert Schumannin ja Modest Musorgskin laulusarjoja tenori Mark Padmoren kanssa.

Lewisin Harmonia Mundi -merkin julkaisemille levytyksille on myönnetty lukuisia palkintoja, mm. Edison- ja Gramophone-palkintoja, Diapason d’Or -palkinto, Der Deutschen Schallplattenkritik -palkinto, Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana -palkinto ja South Bank Show Classical Music -palkinto. Kuningatar Elisabeth myönsi Lewisille vuonna 2016 Commander of the British Empire -arvonimen (CBE).

Paul Lewis on konserttipianistin urallaan ehtinyt esiintyä maailman merkittävillä konserttilavoilla kuten Royal Festival Hall Lontoo, Alice Tully ja Carnegie Hall New York, Musikverein ja Konzerthaus Wien,Theatre des Champs Elysees Pariisi ja Concertgebouw Amsterdam. Lewis myös tekee säännöllisesti yhteistyötä maailman merkittävien orkestereiden solistina, joista mainittakoon Bostonin, Chicagon ja Lontoon Sinfoniaorkesterit, Berliinin, Lontoon, Los Angelesin ja New Yorkin Filharmonikot sekä the Royal Concertgebouw, Cleveland, Tonhalle Zürich, Leipzig Gewandhaus ja Mahler -kamariorkesteri.

Liverpoolissa syntynyt Lewis opiskeli Lontoossa Guildhall School of Music and Drama -opinahjossa sekä yksityisesti Alfred Brendelin kanssa.