Festivaali

Pianofestivaali Mäntän Musiikkijuhlat järjestetään kahdettakymmenettä kertaa 1.–5.8.2018. Festivaalilla kuullaan jälleen kansainvälisesti merkittävien suomalaisten ja ulkomaalaisten pianotaiteilijoiden sekä nuorten lahjakkuuksien konsertteja. Juhlien pääkonserttipaikka on Serlachius-museo Gösta.

TIEDOTUSVÄLINEILLE

Vapaa julkaistavaksi keskiviikkona 27.6.2018

Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala Mäntän Musiikkijuhlilla elokuussa

Mäntässä nähdään elokuussa Presidentin linnan itsenäisyyspäivän juhlien upeimmiksi valittujen asujen suunnittelijan muotinäyttely. Uudenlainen yhteistyö musiikkijuhlien ja muotitaiteilijan välillä esittelee teokset vuoropuheluna kahden taiteenalan keinoin.

Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkalan näyttely ”Oceans Inside – dialogues with piano” järjestetään Mäntän Musiikkijuhlien aikana 1.8.-5.8.2018 Länsitorikadun Pop up -tilassa (Länsitorikatu 11, 35800 Mänttä). Näyttely järjestetään yhteistyössä Mäntän Musiikkijuhlien ja Steinway Piano Gallery Helsingin kanssa.

Nimekkäiden artistien ja vaikuttajanaisten vaatettajanakin tunnettu Pahkala tuo Mänttään esille seitsemän ylellisen visuaalista asuaan. Taiteilijan töitä on jo vuosien ajan nähty presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Vuonna 2016 Pahkalan suunnittelema asu kansanedustaja (kok.) Sofia Vikmanille valittiin “Linnan Kuningattareksi”. Pahkala vastasi myös kansainvälistä menestystä niittäneen Saara Aallon Hartwall Areenan täyteen myydyn spektaakkelimaisen “In My Wildest Dreams” – konsertin pukusuunnittelusta keväällä 2017.

Mäntässä Pahkalan teokset vuoropuhelevat musiikkiesitysten kanssa. Musiikkiesitykset kuullaan Steinwayn uudella Spirio-flyygelillä. Spirio on maailman kehittynein itsesoittava flyygeli, jolla kuitenkin voi soittaa myös tavallisesti. Pop up-tilassa kuullaankin sekä nuorten pianistien esityksiä että maailmankuulujen pianistien esityksiä ”spiriona”.

Oceans Inside – dialogit pop up- tilassa järjestetään torstaina 2.8., lauantaina 4.8. ja sunnuntaina 5.8. klo 11. Näyttely on auki 1.-5.8. Pop up -tilan normaaleina aukioloaikoina.

–  Mäntän musiikkijuhlien 20-vuotisen taipaleen kunniaksi ajattelimme, että olisi kiva tehdä myös jotain aivan uudenlaista. Pop up -tila kaupungin keskustassa antaa meille hienon mahdollisuuden poikkitaiteelliseen toimintaan. Anne-Marin puvuissa on sen tyyppistä syvyyttä, joka tekee niiden yhdistämisen musiikkiin luontevaksi, kertoo musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Niklas Pokki.

Musiikkijuhlat tuo esille pop up -tilaan myös muistoja, valokuvia ja lehtileikkeitä kaksikymmentävuotisen historiansa ajalta.

– ­­­­­­­­­­Kaksikymmentä vuotta on melkein puolet omasta elämästäni. Paljon on tapahtunut ja kaupunkikin on muuttunut valtavasti tuona aikana. Arkistoa penkoessa monet unohtuneet asiat ovat heränneet eloon ja liikuttaneet syvästi. Upeaa on myös huomata vanhoista valokuvista, että niin moni mänttä-vilppulalainen on ollut yleisössä mukana rakentamassa musiikkijuhlahenkeä jo aivan alkuvuosista saakka, sanoo Pokki.

Niklas Pokki
taiteellinen johtaja
niklas.pokki@uniarts.fi
040 7073429


Vapaa julkaistavaksi tiistaina 20.2.2018

Mäntän Musiikkijuhlat – 20 vuotta pianomusiikin juhlaa

Pianomusiikkiin keskittyvä Mäntän Musiikkijuhlat järjestetään 20. kerran 1.–5.8.2018. Juhlavuoden kohokohtiin kuuluvat Jeremy Denkin ja Sergei Babayanin pianoresitaalit sekä merkittävä Kalevi Ahon pianoteoksen kantaesitys.

Juhlavuoden pianistikaartiin kuuluvat myös Maj Lind -voittaja Mackenzie Melemed sekä suomalaiset Sonja Fräki, Folke Gräsbeck ja Hannu Alasaarela. Juhlilla kuullaan myös Emma-palkittua Kamus-kvartettia ja sopraano Johanna Rusasta.

Festivaalin avajaiskonsertissa kuullaan musiikkijuhlien tilausteoksen, Kalevi Ahon 2. pianosonaatin, kantaesitys, jonka soittaa Ahon pianomusiikista tohtorintutkinnon tehnyt pianotaiteilija Sonja Fräki. Myös festivaalin muissa konserteissa kuullaan suomalaisten säveltäjien musiikkia. Oskar Merikannon 150-vuotisjuhla huomioidaan erityisesti – Merikannon syntymäpäivänä 5.8. kuullaan Vilppulan kirkossa Folke Gräsbeckin ja Johanna Rusanen-Kartanon konsertti, jossa esitetään Merikannon lauluja ja pianoteoksia, joista osa on sävelletty Merikannon kesäpaikassa Vilppulan Kantolassa.

– Juhlafestivaalilla kuullaan erityisen paljon tulevaisuuden nimiä. Myös ulkomaiset päävierailijamme, Jeremy Denk ja Sergei Babayan, ovat henkilöitä, joilla on vaikutusta pianismin tulevaisuuteen visionäärisen taiteilijuutensa, ja erityisesti Babayanilla opettajuutensa, kautta. Ohjelmistoon halusin paljon uutta ja tulevaisuuteen katsovaa musiikkia, kertoo pianotaiteilija Niklas Pokki, joka on toiminut festivaalin taiteellisena johtajana sen perustamisesta saakka.

Mäntän Musiikkijuhlien pääkonserttipaikka on Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-sali. Muita konserttipaikkoja ovat Mäntän ja Vilppulan kirkot sekä Mäntän Klubi.

Lisätietoja:

Niklas Pokki
taiteellinen johtaja
niklas.pokki@uniarts.fi
040 7073429

Jaana Luuppala
tuottaja
jaana.pianoaura@gmail.com
045 8903434