Keskipäivän kirkastus

7.8. klo 12

Mäntän kirkko

28/23 €

Keskipäivän kirkastus -konsertissa on esitelty vuosien varrella useita poikkeuksellisen hyviä nuoria jousikvartetteja. Tänä vuonna kuullaan uusinta superlupausta – Seele-kvartettia. Konsertin ohjelmasta löytyy niin särmää kuin syvällisyyttäkin. Konsertissa kuullaan musiikkijuhlien kesän kolmas kantaesitys, Tarmo Peltokosken Nephesh*.

Linda Suolahti, 1. viulu, Amanda Ernesaks, 2. viulu, Kristian Sallinen, alttoviulu, sekä Tatu Kauppinen, sello.

[Päivitys 4.7.2021] Rebecca Roozemanin tilalla esiintyy Linda Suolahti

Väliaika alkaa noin klo 12.30
Konsertti päättyy noin klo 13.20

 

*Tarmo Peltokoski kertoo teoksestaan näin:

”Nephesh on hepreaa ja tarkoittaa sielua, kuten myös ystävieni yhtyeen nimi saksaksi. Mitään ulkomusiikillisia johtopäätöksiä nimestä ei kannata vetää, koska minäkään en ole niitä miettinyt – kuten Sibelius sanoi, musiikki alkaa siinä, missä kielen mahdollisuudet loppuvat. Verbaalinen ja musiikillinen kommunikaatio eivät ole yhteensopivia, ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Uskon, että niin minä, esittäjät kuin kuulijatkin kokevat teoksen äärellä täysin samoja asioita, mutta tämän ”tunteen” verbalisoiminen (=sanoiksi ”kääntäminen”) tapahtuu kaikilla hieman eri tavalla, jolloin syntyy illuusio ns. mielipiteistä. Teoriaa ei onneksi voi todistaa sen kummemmin oikeaksi kuin vääräksikään. Joka tapauksessa, taide pyrkii aina Sehnsuchtiin. C.S. Lewis käytti siitä termiä joy; ja koen onnistuneeni mikäli tunnette edes jotain sen kaltaista.
Mitä itse kappaleeseen tulee, lainaan alttoviulisti Kristiania hänen kuultuaan ehkä puolen minuutin pätkän kappaleesta keväällä: ”Se kuulosti silt ku Mahler ja Disney olis saanu vauvan ja Vaughan Williams on sen kummi”. Disneyn vaikutusta en tunnusta, mutta todennäköisesti ilmassa leijuu tuulahduksia myös Korngoldilta, Rahmaninovilta ja tietenkin teoksista suurimmalta, Wagnerin Tristanista.”

Tarmo Peltokoski

Konserttiohjelma

Hugo Wolf
(1860–1903)

Italialainen serenadi G-duuri (1887)

Tarmo Peltokoski (2000–):

Nephesh (2021) / Kantaesitys

——

Ludwig van Beethoven
(1770–1827)

Jousikvartetto c-molli op. 18 no 4
I Allegro ma non tanto
II Andante scherzoso quasi allegretto
III Menuetto: Allegretto
IV Allegro – Prestissimo