Media

Mäntän Musiikkijuhlat tarjoaa maailmanluokan pianokonsertteja elokuussa

Pianofestivaali Mäntän Musiikkijuhlat järjestetään 23. kerran 2.– 6. elokuuta 2022. Juhlien esiintyjäkaartissa on tänä kesänä entistä suurempi määrä kansainvälisesti menestyneitä muusikoita.

Päätöspäivän konserteissa lauantaina 6.8. esiintyy kaksi nuoren polven tähtipianistia, Yulianna Avdeeva ja Seong-Jin Cho. Kumpikin muistetaan Varsovan Chopin-kilpailun voittajina, Avdeeva vuodelta 2010 ja Cho vuodelta 2015. Voittojensa jälkeen he ovat nousseet nopeasti kansainväliseen pianoeliittiin ja kuuluvat ikäpolvensa kysytyimpiin pianisteihin.

Mäntän muita kansainvälisesti tunnettuja pianotaiteilijoita ovat mm. Angela Hewitt ja Olli Mustonen. Kumpikin palaa Mänttään muutaman vuoden tauon jälkeen. Mänttään palaavat myös tenori Ian Bostridge ja pianisti Saskia Giorgini, jotka esittävät tänä kesänä Franz Schubertin Winterreise-laulusarjan – teoksen, joka nosti Bostridgen maailmanmaineeseen. Omassa resitaalissaan Giorgini esittää Franz Lisztin kokoelman Harmonies poétiques et religieuses, josta Giorginin viime syksyllä julkaisema levytys on ollut yksi vuoden 2021 kansainvälisesti palkituimpia. Musiikkijuhlilla kuullaan myös merkittävimmän kotimaisen pianokilpailun, Tampereen pianokilpailun, vuoden 2021 voittajaa David Munk-Nielseniä sekä vuoden 2017 voittajaa Ossi Tanneria.

– Yhden soittajan resitaali on soittajalle vaativin, mutta yleisölle ehkä jopa palkitsevin musisoinnin laji. Se mahdollistaa valtavan elämysten kirjon sekä hienovaraisen sanattoman kommunikaation esiintyjän ja yleisön välillä. Pianoresitaaleja kuulee kuitenkin nykyään Suomessa valitettavasti yhä harvemmin. Me Mäntässä taistelemme pianoresitaalin puolesta järjestämällä mahdollisimman upeita konsertteja mahdollisimman hyvin. Koolla emme halua kilpailla, mutta teemme töitä sen eteen, että Mäntän Musiikkijuhlat kilpailisi esitysten laadulla maailman parhaiden pianotapahtumien joukossa, kertoo taiteellinen johtaja, pianotaiteilija Niklas Pokki.

Mäntän Musiikkijuhlien pääkonserttipaikka on Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-sali. Konsertteja kuullaan myös Mäntän Klubilla sekä Mäntän ja Vilppulan kirkoissa.

Mäntän Musiikkijuhlien lipunmyynti alkaa 1. maaliskuuta. Mäntän Musiikkijuhlat ja Serlachius-museot syventävät yhteistyötään, ja festivaalin lipunmyynti siirtyy kokonaan Serlachius-museoiden verkkokauppaan.

Tiedote 1.3.2022


Mäntän musiikkijuhlat toteutuivat koronaturvallisesti

14 vuorokautta Mäntän Musiikkijuhlien 2021 viimeisen konsertin jälkeen tiedossa ei ole tapahtumaan liittyviä altistuksia tai tartuntoja.

Mäntän Musiikkijuhlien konsertit 2.–7.8.2021 toteutettiin kahden metrin turvaväleillä. Pääkonserttipaikka vaihdettiin Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-salista Koskelan koulun liikuntasaliin, jotta turvavälien toteutuminen voitiin varmistaa. Lippuja myytiin etukäteen vain noin puolet kapasiteetista. Yleisöltä edellytettiin maskien käyttöä konserttipaikalla. Lisäksi yhteystiedot kerättiin seurueittain mahdollista myöhempää tartunnanjäljitystä varten.

Musiikkijuhlilla työskenteli kesäkuusta lähtien koronaturvallisuuskoordinaattori, joka valmisteli koronaturvallisuustoimet, toimi yhteistyössä eri viranomaisten kanssa sekä koordinoi koronaturvallisuustoimia festivaalin aikana.

Turvavälien ja maskisuosituksen lisäksi Mäntän Musiikkijuhlat edellytti työntekijöiltään ja talkoolaisiltaan joko täyttä rokotesarjaa tai tuoretta negatiivista koronatestiä. Sekä koti- että ulkomaalaisilta mestarikurssilaisilta edellytettiin tuoretta negatiivista koronatestiä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi yleisötapahtumiin kahden metrin turvavälit tartuntatautilain 58d nojalla perjantaina 30.7., jolloin Mäntän Musiikkijuhlat joutuivat mm. vaihtamaan pääkonserttipaikkaa.

– Onneksi meillä oli kaikki varasuunnitelmat valmiina tätäkin tilannetta varten, sekä joustava ja tehokas tiimi. Ylimääräistä työtä ja lisäkuluja tuli reippaasti, mutta kaikesta selvittiin lopulta hyvin. Saimme yleisöltä paljon hyvää  palautetta järjestelyistä ja kiitosta siitä, että pystyimme antamaan mahdollisuuden päästä elävän musiikin ääreen. Meille oli myös todella tärkeää, että pystyimme järjestämään esiintyjille luvatut konsertit ja sillä tavalla osaltamme pitämään kulttuurielämää käynnissä tällaisina vaikeina aikoina, kertoo toiminnanjohtaja Anni Pokki.

Mäntän Musiikkijuhlien 18 tapahtuman kävijämäärä oli 1234. Se on noin kolmasosa vuoden 2019 kävijämäärästä. Ero selittyy pienennetyllä lipunmyyntikapasiteetilla ja supistetulla ilmaistapahtumien määrällä.

Tiedote 22.8.2021


Mäntän Musiikkijuhlien avajaiskonsertin paikka vaihtuu

Mäntän Musiikkijuhlien avajaiskonsertti 2.8.2021 järjestetään ennakkotiedoista poiketen Koskelan koulukeskuksen liikuntasalissa Mäntän keskustassa. Konsertti oli tarkoitus järjestää alun perin Vilppulan kirkossa. Esityspaikan vaihtamisella varmistetaan mahdollisuus järjestää riittävät turvavälit sekä orkesterille että yleisölle.

Tiedote 7.7.2021 ›


Avanti! ja Sigfridsson kantaesittävät Länsiön pianokonserton Mäntän Musiikkijuhlilla elokuussa

Säveltäjä Tapani Länsiön uuden pianokonserton kantaesitys kuullaan ensi kesänä Vilppulan kirkossa Mäntän Musiikkijuhlien ja Kamariorkesteri Avantin taiteellisena yhteistuotantona. Maanantaina 2.8.2021 järjestettävän avajaiskonsertin myötä Mäntän Musiikkijuhlat alkavat päivän ilmoitettua aikaisemmin ja tapahtuma kasvaa kuusipäiväiseksi.

Tiedote 21.12.2020 ›


Mäntän Musiikkijuhlat siirtyy ensi vuoteen

Elokuun alkuun suunniteltu pianofestivaali XXII Mäntän Musiikkijuhlat peruuntuu vallitsevan koronapandemiatilanteen aiheuttamien epävarmuustekijöiden takia. Kaikki tämän kesän ohjelmassa olleet konsertit on onnistuttu siirtämään vuodella eteenpäin, ja ne järjestetään 3.-7.8.2021. Festivaalilla esiintyy kansainvälisiä ja kotimaisia tähtimuusikoita mm. Ian Bostridge, Andreas Haefliger, Tuija Hakkila, Mackenzie Melemed, Antti Siirala ja Ida Elina.

Tiedote 11.5.2020 ›


Bostridge ja Haefliger Mäntän Musiikkijuhlille elokuussa

Pianomusiikkiin keskittyvä Mäntän Musiikkijuhlat järjestetään 22. kerran 4.– 8. elokuuta 2020. Juhlien esiintyjäkaartissa on tuttuun tapaan useita kansainvälisiä tähtimuusikoita.

Tiedote 21.1.2020 ›