Seele-kvartetti

Linda Suolahti ja Amanda Ernesaks, viulu
Kristian Sallinen, alttoviulu
Tatu Kauppinen, sello

[Päivitys 4.7.2021. Linda Suolahti korvaa Mäntän konsertissa kvartetin vakituisen ensiviulistin, Rebecca Roozemanin.]

 

Seele -kvartetti perustettiin vuonna 2015 nuorten soittajien omasta toimesta. Kaikki soittajat ovat myös ansioituneita solisteja ja Sibelius-Akatemian opiskelijoita. Kvartettia on opastanut Sibelius-Akatemiassa Paavo Pohjola, Teemu Kupiainen ja nykyisin Atte Kilpeläinen. Mestarikursseilla heitä on opettanut mm. Marko Ylönen, Meta4 sekä legendaarisen Borodin -kvartetin viulisti Mikhail Kopelman.

Kilpailuissa kvartetti on saavuttanut 1. sijan VI valtakunnallisen Erkki Melartin -kamarimusiikkikilpailun II sarjassa (2016) sekä 2. sijan Rising Stars Grand Prix Berlin -kilpailussa (2017). Vuonna 2018 Radio Classic nimitti kvartetin ”vuoden yhtyeeksi” Tempo-palkinnolla.

Seele -kvartetti on esiintynyt eri puolilla Suomea sekä Virossa ja Englannissa. Kvartetti on myös Kauniaisten musiikkijuhlien residenssiyhtye. Muista festivaaleista
mainittakoon Hauhon musiikkijuhlat, Kuhmon kamarimusiikki, Kamari21 sekä Klassinen Hietsu.

Linda Suolahti

Viulisti Linda Suolahti on Suomen nuoremman polven muusikkokentän energisimpiä, luovimpia ja monipuolisuudessaan kyvykkäimpiä edustajia. Hän on aina valmiina hyppäämään ennakkoluulottomasti niin kamarimuusikon, konserttimestarin, orkesterimuusikon, solistin, konserttivetäjän, juontajan kuin taiteellisen tai tuotannollisen suunnittelijan rooliin.

Linda on taidemusiikin tasa-arvon asiaa ajavan Kokonaisen festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja sekä Helsingissä 2021 alkaneen Caisa Classequal -konserttisarjan taiteellinen suunnittelija. Feministisen taiteen ja ohjelmistosuunnittelun lisäksi Linda on erikoistunut orkesterin liidaamiseen ilman kapellimestaria ja hänet onkin nähty eri kamariorkesterien ja ensemblejen solistina tai konserttimestarina samalla orkesteria johtaen.

Linda on saanut esiintyä kansainvälisten huipputaiteilijoiden kanssa, joista mainittakoon Alena Baeva, Vadym Kholodenko, Guy Braunstein, Jennifer Stumm, John Storgårds, Malin Broman, Roland Pöntinen, Sergey Malov, Patrick Gallois, Olli Mustonen, Priya Mitchell, Pekka Kuusisto, Zoran Markovic ja Meta4.

Linda soittaa Suomen Kulttuurirahaston hänelle ystävällisesti lainaamalla soittimella “Ex Sulo Aro”. Hänen taiteellista uraansa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston lisäksi Musiikin Edistämissäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Paulon Säätiö.

Amanda Ernesaks

Amanda Ernesaks (s.2002) aloitti viulunsoitto-opintonsa vuonna 2007 Espoon Musiikkiopistossa Grazyna Zeranska-Gebertin oppilaana. Vuodesta 2014 Amanda on opiskellut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Päivyt Mellerin, Laura Vikmanin, Pekka Kauppisen ja 2019 syksystä lähtien Réka Szilvayn johdolla.

Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Mi-Kyung Lee, Jan Repko, Gerhard Schulz ja Kerson Leong. 2019 Kronberg Akatemian mestarikurssilla Amanda sai opetusta prof. Ana Chumachencolta.

Amanda on palkittu kansainvälisessä “Young Musician”-kilpailussa Tallinnassa vuosina 2013 ja 2015 3. palkinnolla ja “Juhani Heinonen”-viulukilpailussa 2016 ensimmäisellä ja 2019 toisella palkinnolla. Hän on esiintynyt mm. Stuttgartin Kamariorkesterin, RSO:n, Jyväskylä Sinfonian ja Wegelius-kamariorkesterin solistina.

Syksyllä 2015 Amanda perusti ystäviensä kanssa Seele-kvartetin. Hän on esiintynyt kamarimuusikkona useilla eri festivaaleilla.

Amanda soittaa Kulttuurirahaston myöntämällä ”Guarneri del Gesu” -kopiolla (1728)

Kristian Sallinen

Kristian Sallinen (s. 2001) aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana Espoon musiikkiopistossa. Pääinstrumentiksi vaihtui alttoviulu vuonna 2013. Vuosina 2015-2020 hän opiskeli Sibelius Akatemian nuorisokoulutuksessa ensin Teemu Kupiaisen, ja myöhemmin Lilli Maijalan oppilaana. Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Tabea Zimmermann, Antoine Tamestit, Yuval Gotlibovich ja Hariolf Schlichtig.

Kristian Sallinen opiskelee nykyisin orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla professori Sakari Oramon oppilaana. Häntä ovat ennen opettaneet professorit Jorma Panula ja Colin Metters (Royal Academy of Music, Lontoo). Sibelius Akatemiassa Sallista ovat myös opettaneet mm. kapellimestarit Susanna Mälkki ja Hannu Lintu. Mestarikurssien yhteydessä Sallinen on johtanut mm. Helsingin, Vaasan ja Kuopion kaupunginorkestereita, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria, Radion sinfoniaorkesteria, Liettuan Valtion sinfoniaorkesteria sekä Berliini Sinfoniettaa.

Sallinen saavutti 3. sijan Tampereen valtakunnallisessa alttoviulukilpailussa (2017), sekä sai Vilho ja Lahja Koposen säätiön palkinnon nuorelle ja lahjakkaalle osallistujalle. Hän voitti myös kilpailua varten sävelletyn tilausteoksen (trio) parhaan esityksen palkinnon, ja teki teoksesta Yleisradiolle kantanauhan (2018).

Kristian Sallinen on ansioitunut kamarimuusikko ja Seele -kvartetin jäsen. Hän on esiintynyt useilla festivaaleilla sekä soittanut mm. Radion sinfoniaorkesterin ja Mikkelin kaupunginorkesterin solistina. Hän oli Hauhon musiikkijuhlien Nuori taiteilija vuonna 2018. Hänen opiskeluaan ovat tukeneet mm. Wegelius-säätiö, Wihurin rahasto, Suomen säveltaiteen tukisäätiö ja Suomen Kulttuurirahasto. Vuonna 2017 hänelle myönnettiin Pro Musica -tunnustuspalkinto. Kristian Sallinen soittaa Sibelius-Akatemian omistamaa Mantegazza -alttoviulua vuodelta 1684.

Tatu Kauppinen

Tatu Kauppinen opiskelee sellonsoittoa Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Marko Ylönen.
Aikaisemmin hän on opiskellut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Hannu Kiiskin oppilaana. Hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille opettajinaan mm. Ola Karlsson, Jian Wang, Ivan Monighetti sekä Arto Noras.

Kauppinen on osallistunut sellokilpailuihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on saavuttanut 3.sijan Young Virtuosos -kilpailussa Bulgariassa vuonna 2017 ja erikoispalkinnon Turun sellokilpailussa vuonna 2018. Tatu on esiintynyt myös orkesterisolistina mm. Kamarikesä- festivaalilla sekä Wegelius-kamariorkesterin ja Helsingin NMKY:n orkesterin kanssa.

Kauppinen toimii säännöllisesti kamarimuusikkona, ja soittaa Seele- jousikvartetissa. Hän on esiintynyt monilla Suomen klassisen musiikin festivaaleilla, joista mainittakoon Kuhmon Kamarimusiikki, Naantalin musiikkijuhlat, Hauhon musiikkijuhlat sekä Kauniaisten musiikkijuhlat. Hän on esiintynyt myös Helsingin kaupunginorkesterin kamarimusiikkisarjassa.