Hyppää pääsisältöön

Boris Giltburg

Boris Giltburg

Boris Giltburg

Nuoren polven suuriin pianotähtiin kuuluva israelilainen Boris Giltburg nousi kansainväliseen maineeseen viimeistään voitettuaan kansainvälisen Kuningatar Elisabeth -pianokilpailun Belgiassa vuonna 2013. Giltburg tunnetaan vangitsevista ja sielukkaista tulkinnoistaan, joita ohjaa vahva emotionaalinen lataus ja rikas kerronnallisuus.

Viime vuosina Boris Giltburgin metodina on ollut syventyä keskeisten pianistisäveltäjien kokonaistuotantoihin. Vuosina 2021-2023 hän keskittyi Maurice Ravelin pianoteoksiin, jota hän on esittänyt Lontoon Wigmore Hallissa sekä Amsterdamin Concertgebouwssa. Vuonna 2019 Giltburg julkaisi sekä levytyksenä että konserttitilanteessa tallennettuina, editoimattomina videoina Beethovenin 32 sonaattia ja pianokonsertot. BBC Music Magazine arvio levytyksen viidellä tähdellä.

Erityisesti Boris Giltburgia pidetään aikamme johtavana Sergei Rahmaninov teosten tulkitsijana. Vuonna 2023 hän julkaisee loput Sergei Rahmaninovin pianoteosten kokonaislevytyksestä, kun säveltäjän syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Giltburgin laaja diskografia kattaa Beethovenin ja Rahmaninovin teosten lisäksi myös Shostakovitshin, Dvorakin ja Brahmsin sooloteoksia, konserttoja ja kamarimusiikkia. Vuodesta 2015 Naxosille levyttäneen Giltburgin albumeita on palkittu mm. Gramophone ja Diapason d’Or -palkinnoilla.

Giltburgin esiintyy säännöllisesti sellaisilla merkittävillä konserttilavoilla kuten Amsterdam Concertgebouw Amsterdam, Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Wiener Konzerthaus ja Southbank Centre. Hän on myös työskennellyt seuraavien huippuorkesterien kanssa: Philharmonia, BBC Proms, Rooman Santa de Cecilia sekä Lontoon, Oslon, Dresdenin ja Tšekin filharmoniset orkesterit.

Giltburgin kirjoittaa Classical music for all -blogia, sillä vuorovaikutus yleisön kanssa on hänelle tärkeää myös konserttisalien ulkopuolella. Giltburg myös striimasi vuoden 2020 koronaeristyksen aikana kotoaan konsertteja ja mestarikursseja, joita seurasi yli miljoona katsojaa.