Hyppää pääsisältöön

Javier Perianes

Javier Perianes

Javier Perianes. Kuva: Igor Studio

Javier Perianesin kansainvälinen ura on vienyt hänet esiintymään arvostetuimmissa konserttisaleissa ja maailman johtavien orkestereiden kanssa. Hän on työskennellyt kuuluisien kapellimestareiden, kuten Daniel Barenboimin, Charles Dutoit'n, Zubin Mehtan, Gustavo Dudamelin, Klaus Mäkelän, Gianandrea Nosedan, Gustavo Gimenon, Santtu-Matias Rouvalin, Simone Youngin, Vladimir Jurowskin ja François-Xavier Rothin kanssa.

Kaudella 2023/24 kuullaan useita korkeatasoisia konsertteja, kuten Jimmy López Bellidon teoksen Ephemerae kantaesitykset Yhdysvalloissa Philadelphian orkesterin kanssa ja Kanadassa Orchestre symphonique de Montréalin kanssa. Kauden kantaesityksiin kuuluvat myös Francisco Collin uuden konserton kantaesitys Lontoon filharmonisen orkesterin ja Toronton sinfoniaorkesterin kanssa. Muita kohokohtia ovat Royal Concertgebouw -orkesteri, Orquesta Nacional de España, Brysselin filharmoninen orkesteri, NDR:n radion filharmoninen orkesteri, Norrkopingin sinfoniaorkesteri, Islannin sinfoniaorkesteri, Bernin sinfoniaorkesteri sekä soittaminen ja johtaminen Orchestre de Chambre de Parisissa, Orquesta Ciudad de Granadassa, Franz Lisztin kamariorkesterissa ja Orquesta Sinfonica del Principado de Asturiasissa. Perianesin Beethoven-sykli Sydneyn sinfoniaorkesterin kanssa jatkuu kesällä 2024 Beethovenin pianokonsertolla nro 1.

Perianes konsertoi usein resitaalein eri puolilla maailmaa, tällä kaudella muun muassa Bilbaossa, Frankfurtissa, Regensburgissa, Kanariansaarten festivaaleilla, San Franciscossa, Montrealissa ja Vancouverissa. Hän on luontainen ja innokas kamarimuusikko, joka tekee säännöllisesti yhteistyötä alttoviulisti Tabea Zimmermannin ja Quiroga-kvartetin kanssa ja esiintyy festivaaleilla, kuten BBC Proms, Luzern, Argerich Festival, Salzburgin Pyhäinpäivän festivaali, La Roque d'Anthéron, Grafenegg, Prahan kevät, Ravello, Stresa, San Sebastián, Santander, Granada, Vail, Blossom, Ravinia ja Kanariansaaret. Tällä kaudella Perianes ja Zimmermann kiertävät Boulez Saalissa, SPOT Groningenissa ja Heidelbergin festivaaleilla.

Perianesin uran kohokohtiin kuuluvat konsertit Wienin filharmonikkojen, Leipzigin Gewandhausorkesterin, Chicagon, Bostonin, San Franciscon, Washingtonin, Yomiuri Nipponin ja Tanskan kansallisen sinfoniaorkesterin, Oslon, Lontoon, New Yorkin, Los Angelesin ja Tšekin filharmonisten orkestereiden, Orchestre de Paris'n, Clevelandin, Orchestre Symphonique de Montréalin ja Philharmonia-orkesterin, Ruotsin ja Norjan radion orkestereiden, Mahlerin kamariorkesterin ja Budapestin festivaaliorkesterin kanssa.

Perianes on levyttänyt ainoastaan Harmonia Mundi -levy-yhtiölle, ja hänen levytystuotantonsa ulottuu Beethovenin, Mendelssohnin, Schubertin, Griegin, Chopinin, Debussyn, Ravelin ja Bartókin sävellyksistä Blasco de Nebran, Mompoun, Fallan, Granadosin ja Turinan levyihin. Kaudella 2020/21 julkaistiin albumit Jeux de Miroirs ja Cantilena. Jeux de Miroirs keskittyy Ravelin Concerto in G:n ympärille, joka on äänitetty Orchestre de Paris'n ja Josep Ponsin kanssa, ja se sisältää Le tombeau de Couperinin ja Alborada del gracioson piano- ja orkesteriversiot. Yhdessä Tabea Zimmermanin kanssa Perianes julkaisi huhtikuussa 2020 Cantilena-albumin, joka on espanjalaisen ja latinalaisamerikkalaisen musiikin juhlaa. Hänen muut viimeaikaiset levynsä ovat kunnianosoitus Claude Debussylle tämän kuoleman satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Perianes levytti Debussyn Préludesand Estampes -teoksen ensimmäisen kirjan sekä Les Trois Sonates - The Late Works (yhdessä Jean-Guihen Queyrasin kanssa), joka voitti Gramophone Awardin vuonna 2019. Heinäkuussa 2021 Perianes julkaisi uusimman levynsä, jolla kuullaan Chopinin sonaatit nro 2 ja 3, joiden välissä on kolme Mazurkaa op. 63:sta.

Perianes sai Espanjan kulttuuriministeriön kansallisen musiikkipalkinnon vuonna 2012 ja hänet nimettiin vuoden taiteilijaksi International Classical Music Awards -palkintogaalassa (ICMA) vuonna 2019.

Kuva: Igor Studio

Javier Perianes esiintyy festivaalilla perjantaina 2.8.2024 klo 18.30. Tutustu konsertin ohjelmaan.