Hyppää pääsisältöön

Yeol Eum Son

Yeol Eum Son

Yeol Eum Son. Kuva: Marco Borregreve

Yeol Eum Sonin vaikuttava pianismi on yhdistelmä runollista eleganssia, luontaista vivahteiden ymmärrystä ja kykyä välittää rohkeita, dramaattisia kontrasteja. Hänen hienostunut taituruutensa perustuu henkeäsalpaavaan tekniikkaan sekä syvään empatiaan, jolla hän tulkitsee teosten tunnetiloja hämmästyttävän laajassa ohjelmistossaan. 

Yeol Eumia ohjaa luontainen uteliaisuus eri musiikkilajeja ja tyylejä kohtaan sekä halu paljastaa kaikista esittämistään teoksista niiden puhdas olemus, kuten hän itse kuvailee. Yeol Eum kieltäytyy asettamasta rajoja taiteelliselle vapaudelleen ja pyrkii määrätietoisesti tutustumaan uusiin taiteellisiin ulottuvuuksiin. Hänen ohjelmistonsa ulottuu Bachista ja Mozartista Shchedriniin ja Kapustiniin, ja sitä ohjaavat ennen kaikkea musiikin laatu ja syvyys.

Yeol Eum on kansainvälisesti erittäin kysytty konsertti-, konsertto- ja kamarimuusikko. Kaudella 2023–24 Yeol Eum esiintyy sekä kotimaassaan Saksassa että laajalla kiertueellaan ympäri maailmaa, muun muassa Etelä-Koreassa, Australiassa, Norjassa ja Yhdysvalloissa.

Etelä-Korean Wonjussa vuonna 1986 syntynyt Yeol Eum Son sai ensimmäiset pianotuntinsa kolmen ja puolen vuoden ikäisenä. Hän oli nuorten muusikoiden kansainvälisen Tšaikovski-kilpailun palkittujen joukossa vuonna 1997 ja voitti Oberlinin kansainvälisen pianokilpailun kaksi vuotta myöhemmin. Yeol Eum opiskeli Korean kansallisessa taideyliopistossa ja jatkoi opintojaan professori Arie Vardin johdolla Hannoverin musiikki-, teatteri- ja mediakorkeakoulussa.

Yeol Eum nousi kansainväliseen maineeseen voittamalla toisen palkinnon ja parhaan kamarimusiikkiesityksen palkinnon vuoden 2009 Van Cliburn -kilpailussa. Vuoden 2011 kansainvälisessä Tšaikovski-kilpailussa hän voitti hopeamitalin sekä palkinnot parhaasta kamarikonserton esityksestä ja parhaasta tilausteoksen esityksestä.

Viime vuosikymmenellä Yeol Eum on saavuttanut maailmanlaajuista suosiota muun muassa Mozartin pianokonserttojen tulkinnoillaan. Naïve-levy-yhtiö julkaisi hänen häikäisevän Mozartin pianosonaattien kokoelmansa maaliskuussa 2023. Ylistetty albumi valittiin muun muassa Classic FM -radiokanavan viikon albumiksi. Youtube-videota Yeol Eumin esittämästä Mozartin pianokonsertosta nro 21 kansainvälisessä Tšaikovski-kilpailussa on katsottu lähes 23 miljoonaa kertaa. Sen uskotaan olevan katseluennätys kaikista Mozartin teoksista, jotka on esitetty suorana lähetyksenä kyseisellä alustalla.

Kuva: Marco Borregreve

Yeol Eum Son esiintyy festivaalilla keskiviikkona 31.7.2024 klo 18.30. Tutustu konsertin ohjelmaan.