Hyppää pääsisältöön

Elisabeth Brauß

Elisabeth Brauß

Elisabeth Brauß. Kuva: Felix Broede

Elisabeth Braußin "kypsä ja hienostunut, harkittu tulkinta", olisi Gramophone-aikakauslehden sanoin "ylpeydenaihe kenelle tahansa tuplasti hänen ikäiselleen pianistille". Hannoverissa vuonna 1995 syntynyt Elisabeth on nopeasti vakiinnuttamassa asemansa sukupolvensa innostavimpien ja monipuolisimpien muusikoiden joukossa.

BBC:n New Generation Artist -ohjelman entisenä jäsenenä Elisabeth kiertää säännöllisesti soolo-, kamari- ja konserttoesiintymisissä eri puolilla Isoa-Britanniaa. Vuonna 2021 hän debytoi BBC Proms -tapahtumassa esittämällä BBC:n filharmonisen orkesterin kanssa Mozartin pianokonserton nro 23. NGA-ohjelman ja Hallé-orkesterin välisen uuden kumppanuuden puitteissa hänelle myönnettiin Terence Judd-Hallé -palkinto. Se annetaan NGA:n alumnille, jonka katsotaan olevan merkittävän kansainvälisen uran kynnyksellä.

Tällä kaudella Elisabeth palaa konsertoimaan Staatsorchester Stuttgartin kanssa ja debytoi Liverpoolin kuninkaallisen filharmonisen orkesterin, Lontoon kamariorkesterin ja Staatstheater Meiningenin kanssa. Kiertueellaan hän konsertoi myös Württembergin kamariorkesterin ja trumpetisti Simon Höfelen kanssa sekä esiintyy ympäri Australiaa konserttikumppaninsa, viulisti Noa Wildschutin kanssa. Tunnettuna kamarimuusikkona Elisabeth vierailee Belfastin taidefestivaalilla kolmen päivän residenssissä, johon sisältyy sooloresitaali ja kamarimusiikkiyhteistyötä. Hän konsertoi säännöllisesti Wigmore Hallissa ja tällä kaudella lisäksi resitaaleilla Bristolin St George's -konserttitalossa, Oxfordin St John's International Piano Series -konserttisarjassa ja Royal Welsh College of Musicissa.

Viimeaikaisia kohokohtia ovat esiintymiset Suomen Radion sinfoniaorkesterin, Hallé-orkesterin, BBC Symphonyn, BBC Scottish Symphonyn ja Ulster Orchestran kanssa sekä kotimaassaan Saksassa Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin, NDR Radiophilharmonie Hannoverin, Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin ja Staatsphilharmonie Nürnbergin kanssa. Kaudella 2022–23 Elisabeth oli Edesche Concertzaal -konserttitalon residenssissä Alankomaissa ja konsertoi siellä sekä yksin että kamariorkesterin kanssa. Elisabeth tekee yhteistyötä säveltäjä Max Richterin kanssa ja on esiintynyt hänen perustamallaan Reflektor-festivaalilla Elbphilharmonie Hamburg -konserttitalossa.

Toukokuussa 2017 OehmsClassics julkaisi Elisabethin debyyttilevyn, joka sisältää Beethovenin, Prokofjevin, Chopinin ja Denhoffin teoksia. Albumi sai ylistystä kriitikoilta, ja Gramophone-aikakauslehti huomioi sen Editor's Choice -maininnalla. Sittemmin Elisabeth on julkaissut kolme muuta albumia yhteistyössä Valentino Worlitzschin, Simon Höfelen ja Beethoven Orchester Bonnin kanssa. Albumeilla kuullaan Max Richterin sävellyksiä Beethovenin 250-vuotisjuhlan kunniaksi. Elisabethin viimeisin levytys Bacewiczin kaksoiskonsertosta Suomen Radion sinfoniaorkesterin, Nicholas Collonin ja Peter Jablonskin kanssa sai BBC Music Magazine -aikakauslehdeltä viisi tähteä ja noston kuukauden konsertoksi.

Elisabeth on voittanut ensimmäiset palkinnot Hampurin kansainvälisessä Steinway-kilpailussa ja Braunschweigin kansainvälisessä Grotrian Steinweg -pianokilpailussa. Lisäksi hänelle on myönnetty Prätorius Musikpreis Niedersachsen -palkinto vuonna 2012. Muita tunnustuksia ovat Hampurin TONALi Grand Prix -kilpailun pääpalkinto ja yleisöpalkinto (2013) sekä Kissinger KlavierOlymp -kilpailun ensimmäinen palkinto (lokakuu 2016).

Kuva: Felix Broede

Elisabeth Brauß esiintyy festivaalilla perjantaina 2.8.2024 klo 15.00. Tutustu konsertin ohjelmaan.