Hyppää pääsisältöön

Ingrid Fliter

Ingrid Fliter

Ingrid Fliter. Kuva: Gary Houlder

Argentiinalainen pianisti Ingrid Fliter on voittanut yleisönsä sydämet ympäri maailmaa intohimoisella, mutta harkitulla, herkällä ja teknisesti vaivattomalla soitollaan. Fliter on yksi harvoista pianisteista ja ainoa nainen, jolle on myönnetty Gilmore Artist Award -palkinto vuonna 2006. Hän työskentelee pääosin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Viime vuosina Fliter on esiintynyt Euroopassa muun muassa Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kanssa sekä Tukholmassa ja Lontoon Wigmore- ja Queen Elizabeth -saleissa.

Euroopassa Fliter on esittänyt resitaaleja Amsterdamissa, Lontoon Wigmore Hallissa ja Queen Elizabeth Hallissa, Pariisissa, Barcelonassa, Milanossa, Prahassa, Salzburgissa, Kölnissä ja Tukholmassa sekä osallistunut festivaaleille, joihin kuuluvat muun muassa La Roque D'Antheron, Prague Autumn ja BBC Proms. Viime aikoina Fliter on esiintynyt Helsingin kaupunginorkesterin ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kanssa, Lontoon the Philharmonia -orkesterin, kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ja BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa, sekä Tanskan radion sinfoniaorkesterin ja Ruotsin kamariorkesterin kanssa. Aasiassa hän on esittänyt resitaaleja Singaporessa ja The World Pianist Series -tapahtumassa Tokiossa sekä esiintynyt muun muassa Israelin, Hongkongin ja Osakan filharmonisten orkestereiden sekä Sydneyn ja Länsi-Australian sinfoniaorkestereiden kanssa.

Ingrid Fliter esitti Yhdysvaltojen orkesteridebyyttinsä Atlantan sinfoniaorkesterin kanssa vain päiviä Gilmore-palkinnon julkistamisen jälkeen. Sittemmin hän on esiintynyt useimpien Pohjois-Amerikan suurimpien orkestereiden kanssa, kuten Clevelandin ja Minnesotan orkestereiden, Bostonin, San Franciscon, St. Louisin, Toronton, Detroitin, Nationalin, Dallasin, Houstonin, Cincinnatin, New Worldin, San Diegon ja New Jerseyn sinfoniaorkestereiden kanssa sekä kesäfestivaaleilla, joihin lukeutuvat Mostly Mozart, Tanglewood, Grant Park, Aspen, Ravinia, Blossom, Tippet Rise ja Brevard. Hän debytoi Grand Tetons -festivaalilla kesällä 2022. Kiireisenä resitalistina Fliter on esiintynyt New Yorkissa Carnegien Zankel Hallissa, Metropolitan-museossa ja 92nd Street Y:ssä, Chicagon Orchestra Hallissa, Bostonissa, San Franciscossa, Vancouverissa ja Detroitissa sekä Fort Worthissa Van Cliburn -säätiön konsertissa.

Fliterin levy-yhtiö on Linn Records. Hänen viimeisimpiin julkaisuihinsa kuuluvat molemmat Chopinin konsertot Skotlannin kamariorkesterin ja Jun Maerklin kanssa, Mendelssohnin ja Schumannin konsertot niin ikään Skotlannin kamariorkesterin kanssa sekä Chopinin preludit ja nokturnot. EMI-levy-yhtiön julkaisemat kaksi Chopin-albumia ovat luoneet Fliterille maineen yhtenä säveltäjän arvostetuimmista tulkitsijoista. Hänen viimeisin EMI-levytyksensä sisältää Beethovenin musiikkia, muun muassa sonaatit Pathetique ja Appassionata. VAI Audio -levy-yhtiöllä on saatavana suoria äänityksiä, joissa Fliter esittää Beethovenin ja Chopinin teoksia Amsterdamin Concertgebouw-konserttitalossa. Hänen seuraava levytysprojektinsa Linn Recordsille sisältää Schumannin musiikkia.

Buenos Airesissa vuonna 1973 syntynyt Ingrid Fliter aloitti piano-opintonsa Argentiinassa Elizabeth Westerkampin johdolla. Vuonna 1992 hän muutti Eurooppaan, jossa hän jatkoi opintojaan Freiburgissa Vitaly Margulisin johdolla, Roomassa Carlos Brunon johdolla sekä Franco Scalan ja Boris Petrushanskyn johdolla Incontri col Maestro -akatemiassa Italian Imolassa, jossa hän on opettanut vuodesta 2015. Fliter aloitti julkiset konsertit 11-vuotiaana ja debytoi ammattilaisorkesterissa Buenos Airesin Teatro Colonissa 16-vuotiaana. Voitettuaan useita kilpailuja Argentiinassa hänelle myönnettiin palkintoja Cantun kansainvälisessä kilpailussa ja Ferruccio Busoni -kilpailussa Italiassa. Vuonna 2000 hän voitti hopeamitalin Frederic Chopin -kilpailussa Varsovassa.

Kuva: Gary Houlder

Ingrid Fliter esiintyy festivaalilla tiistaina 30.7.2024 klo 18.30. Tutustu konsertin ohjelmaan.