Hyppää pääsisältöön

Maiju Laurila

Maiju Laurila

Maiju Laurila. Kuva: Maria Grönroos

Maiju Laurila on kotkalaislähtöinen urkuri ja kirkkomuusikko. Hän aloitti urkujensoiton Skotlannissa asuessaan ja toimi yliopistonsa urkustipendiaattina (organ scholar) lukuvuonna 2018–2019. Ennen vuonna 2020 alkaneita opintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli urkujensoittoa myös Turun konservatoriossa. Urkujensoiton B-tutkintokonserttinsa hän soitti Helsingin tuomiokirkossa talvella 2024, ja valmistaa nyt A-tutkintoaan opettajansa Ville Urposen johdolla.

Laurila on esiintynyt solistisena urkurina eri puolilla Suomea, muun muassa Nauvon kamarimusiikkipäivillä, Turun Tuomiokirkon kesämusiikkisarjassa, Helsingin urkukesässä, Turun urkujuhlilla, Kangasalan urkutehtaan 180-vuotisjuhlavuoden konsertissa Kuhmalahdella, Naantalin kesäkonserttisarjassa sekä Skotlannissa Dundeen yliopiston konserttisarjassa. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä useiden laulajien kanssa ja konsertoi myös nelikätisen (ja -jalkaisen) urkuduon toisena osapuolena Ville Urposen kanssa.

Urkujensoitossa Laurilaa kiehtoo erityisesti siinä syntyvä vuoropuhelu erityylisten urkujen ja niillä esitettävien teosten välillä. Urkujenrakennuksen rikkaan historian vuoksi lähes jokainen esitystilanne on eräänlainen kompromissi sen välillä, millaisille uruille teos on sävelletty, ja millaiset urut konserttipaikalla on.

Laurilan omassa ohjelmistossa korostuu erityisesti barokki, ja hänen soittotyyliään on luonnehdittu kepeäksi, luontevan musikaaliseksi ja hyvin jäsennellyksi.

Kuva: Maria Grönroos

Maiju Laurila on vuoden 2024 Mäntän Musiikkijuhlien Urkuvarttien esiintyjä. Hänen soittoaan kuullaan Vilppulan kirkossa torstaina 1.8.2024 klo 12.00 ja Mäntän kirkossa perjantaina 2.8.2024 klo 12.00.