Hyppää pääsisältöön

Anton Mejias

Anton Mejias

Anton Mejias. Kuva: Jiyang Chen

Vuonna 2001 syntynyt suomalais-kuubalainen pianisti Anton Mejias innostui Bachin musiikista jo nuorena. Hän esitti resitaalidebyyttinsä kahdeksanvuotiaana, ja jo 10-vuotiaana oli oppinut kaikki Das wohltemperierte Klavier I -kokoelman kappaleet. Sittemmin hän on lisännyt ohjelmistoonsa ranskalaiset ja englantilaiset sarjat, kaikki kuusi partitaa sekä Das wohltemperierte Klavier II -kokoelman.

Elokuussa 2023 Anton Mejias debytoi Yhdysvalloissa Los Angelesin filharmonikkojen kanssa Hollywood Bowlissa kapellimestari Tarmo Peltokosken johdolla. Kaudella 2023–24 hän esittää resitaalidebyyttinsä Ruhrin Klavier-Festivalilla, Dresdner Musikfestspielessä ja Münchenissä. Kaudella 2024–25 hän debytoi resitaalilla Berliinissä.

Kapellimestareista Mejias on esiintynyt Tarmo Peltokosken lisäksi myös Klaus Mäkelän ja Lawrence Renesin johdolla. Hän on soittanut Helsingin kaupunginorkesterin, Tampereen filharmonisen orkesterin ja Manchesterin Hallé-orkesterin kanssa. Helmikuussa 2023 hän esitti baritoni Matthias Goernen kanssa Schubertin Winterreise -resitaalin Toulousen Théâtre du Capitolessa.

"Yleisesti ottaen yritän Bachin kanssa tuoda esiin musiikin sydämen ja uskomattoman rikkaan tunteikkuuden, sivuuttamatta kuitenkaan musiikin älyllistä puolta ja tyyliä”, Mejias kuvailee. “Kauneinta on, ettei kyse ole joko tästä tai tuosta, vaan nämä kaksi puolta kuuluvat yhteen ja voivat rikastuttaa toisiaan valtavasti.

Yksityiskohtaisemmalla tasolla kiinnitän eniten huomiota artikulaatioon ja sen monipuolisuuteen. Nykyaikaisella flyygelillä voi tehdä uskomattomia asioita. Artikulaatio on yksi parhaista välineistä, joilla pianisti voi saada Bachin kuulostamaan paitsi tyylikkäältä, myös värikkäältä ja rikkaalta."

Mejias on voittanut huippupalkinnot Viottin kansainvälisestä pianokilpailusta sekä Pohjoismaisesta pianokilpailusta.

Anton Mejias aloitti pianonsoiton opiskelun viisivuotiaana ja jatkoi opintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Teppo Koiviston ja Niklas Pokin johdolla. Tällä hetkellä hän opiskelee kandidaatin tutkintoa Curtis Institute of Musicissa, Ignat Solzhenitsynin studiossa, ja tekee lisäopintoja maineikkaan Gary Graffmanin kanssa.

Kuva: Jiyang Chen

Anton Mejias esiintyy festivaalilla lauantaina 3.8.2024 klo 13.00. Tutustu konsertin ohjelmaan.