Hyppää pääsisältöön

Pierre-Laurent Aimard

Pierre-Laurent Aimard

Pierre-Laurent Aimard. Kuva: Julia Wesely

Pierre-Laurent Aimard, “loistava muusikko ja poikkeuksellinen visionääri” (Wall Street Journal), on laajalti tunnustettu aikamme musiikin tuntija, joka valottaa raikkaasti myös menneisyyden musiikkia. Aimardin luovasti suunniteltujen, kansainvälisten konserttien, suorien lähetysten ja levytysten kokonaisuutta täydentää hänen koko uransa kestänyt sitoutumisensa opettamiseen, konserttiluentojen pitämiseen ja työpajojen järjestämiseen eri puolilla maailmaa.

Pierre-Laurent Aimard on tehnyt tiivistä yhteistyötä monien johtavien säveltäjien kanssa, kuten Helmut Lachenmannin, Elliott Carterin, Harrison Birtwistlen, György Kurtágin, Karlheinz Stockhausenin, Marco Stropan, Pierre Boulezin ja Olivier Messiaenin kanssa. Kaudella 2023/24 hän juhlistaa György Ligetin musiikkia projekteilla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Japanissa ja Kiinassa. Konserttivierailuihin kuuluvat muun muassa Tšekin filharmoninen orkesteri, Staatskapelle Dresden, Teatro alla Scala Milano, Orchestre National de France, Tanskan kansallinen sinfoniaorkesteri ja New Yorkin filharmoninen orkesteri. Aimardin laaja konserttikiertue ulottuu Lontoon Southbank Centreen, Hampurin Elbphilharmoniaan, Wienin Musikvereiniin, Luxemburgin filharmoniaan ja Concertgebouw'hun sekä Philadelphiaan, Chicagoon ja San Franciscoon. Pariisin Theatre des Champs Elysees -teatterissa hän tekee yhteistyötä ranskalaisen näyttelijän Denis Podalydès'n kanssa tutkien Fateless-teemaa Ligetin, Kurtagin, Schönbergin ja Cagen musiikin avulla. Aimard jatkaa myös yhteistyötään pitkäaikaisten kamarimusiikkikumppaneidensa kanssa, joista mainittakoon Tamara Stefanovich Zürichin Tonhallessa ja Madridin Centro Nacional de Difusión Musicalissa sekä jazzpianisti Michael Wollny Frankfurtin Alte Operissa.

Tulevia kantaesityksiä ovat Clara Iannottan pianokonsertto Kölnin Acht Brucken -festivaalille ja Portugalin kantaesitys Klaus Ospaldin Se da contra las piedras la libertad -teokselle, joka on Casa da Musican, Porton ja Kölnin WDR:n sinfoniaorkesterin yhteistilausteos. Aimardin aiempiin kantaesityksiin kuuluvat Carterin viimeinen teos Epigrams, Sir Harrison Birtwistlen teokset Responses, Sweet disorder and the carefully careless ja Keyboard Engine kahdelle pianolle.

Kausi alkaa syyskuussa julkaistavalla uudella levytyksellä, jossa kuullaan Bartókin pianokonsertot kokonaisuudessaan Esa-Pekka Salosen ja San Franciscon sinfoniaorkesterin kanssa. Tämä on Pentatone-levy-yhtiön kanssa julkaistuista, kriitikoiden ylistämistä levyistä viimeinen. Edellisiä olivat Tamara Stefanovichin kanssa äänitetty Visions de l'Amen (2022), Beethovenin Hammerklavier-sonaatti ja Eroica-variaatioita (2021) sekä Messiaenin suurteos Catalogue d'oiseaux (2018), joka keräsi useita palkintoja, mukaan lukien arvostetun, saksalaisen musiikkikriitikoiden palkinnon, Preis der Deutschen Schallplattenkritik.

Aimard on innovatiivinen kuraattori ja ainutlaatuinen eri aikakausien pianokirjallisuuden tulkitsija. Hänet on kutsuttu johtamaan ja esiintymään lukuisissa residensseissä, kuten hiljattain Musikkollegium Winterthurissa, jossa hän esitteli eri säveltäjiä kauden aikana ja avasi Beethovenin pianokonserttojen kokonaisuuden. Muualla hän on toteuttanut uraauurtavia projekteja Porton Casa da Musicassa, New Yorkin Carnegie Hallissa ja Lincoln Centerissä, Wienin Konzerthausissa, Frankfurtin Alte Operissa, Luzernin festivaaleilla, Salzburgin Mozarteumissa, Pariisin Cité de la Musiquessa, Tanglewoodin festivaalilla, Edinburghin festivaalilla ja Aldeburghin festivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2009–2016.

Aimard on saanut useita palkintoja, kuten arvostetun, kansainvälisen Ernst von Siemens -musiikkipalkinnon vuonna 2017, sekä tunnustuksena musiikille omistetusta elämästä Leonie Sonning -musiikkipalkinnon, Tanskan merkittävimmän musiikin tunnustuksen vuonna 2022.

Aimard on Bayerische Akademie der Schönen Künste -akatemian jäsen, ja hän on toiminut professorina Kölnin korkeakoulussa ja aiemmin apulaisprofessorina Pariisin College de Francessa. Keväällä 2020 hän uudelleenkäynnisti yhteistyössä Klavier-Festival Ruhrin kanssa merkittävän verkkoresurssin, Explore the Score, joka keskittyy Ligetin pianomusiikin esittämiseen ja opettamiseen.

Kuva: Julia Wesely

Pierre-Laurent Aimard esiintyy festivaalilla lauantaina 3.8.2024 klo 18.30. Tutustu konsertin ohjelmaan.